Canberk GENÇ

29-11-2017

Branded (Marka) Adlı Filmi Yorumlayalım

Giriş Yapacak Olursak...

    Film 2012 yapımı, bilim kurgu tarzında bir film. Filmin İmdb puanı 4.7/10. Yani ilk 5'lik dilime ortalama dersek, film ortalamanın altında bir puanlamaya sahip. Bunun nedeni ise filmin karmaşık bir yapıya sahip oluşundan kaynaklanmaktadır. Filmin sonuna kadar izledikten sonra bir anlam kazanıyor fakat son aşamaya gelinene kadar izleyicide "acaba filmdeki amaç nedir?" gibi soru işaretleri oluşuyor.

Peki Film Ne Anlatıyor?

   Film, Misha Galkin adında mesleğini severek yapan, reklamcılık , pazarlama (marketing) gibi sektörlerde faaliyet gösteren yetenekli bir gencin kariyer süreci üzerinde geçiyor. Misha Galkin, çocukken yıldırım çarpması gibi korkunç bir kazayla karşı karşıya kalıyor. Bu yıldırım çarpması onun hayatını değiştirecektir...

 

Canavar Markalar

 

  Misha Galkin'e yıldırım çarptığını söyledik. Peki hayatında neyi değiştiriyor?  Galkin, bu kazanın sonucunda özel bir yeteneğe sahip oluyor. Markaların insanlar gibi birer canlı olarak yaşamlarını sürdürdüğünü ve birbirleri ile mücadele ettiğini gözlemleyebiliyor.

 

Misha Galkin Hedeflerine Ulaşabilecek mi?

   Filmin büyüsünü bozmamak adına elbette bu soruyu yanıtlayamayacağım. İzlemenin ne anlamı kalır yoksa değil mi saygıdeğer ziyaretçilerim? Misha Galkin, çok zengin olmayı hedefliyor. Kapitalist düşünce yapısına sahip olan Misha Galkin'in reklamcılık mesleğini Rusya gibi bir ülkede sürdürdüğünü söylesem, yeteri kadar ipucu vermiş olurum sanırım.

Filmi Yorumlayacak Olursam

    İletişim fakülteleri öğrencilerinin, özellikle halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık, reklamcılık gibi bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin izlemesi gereken bir film olduğu kanaatindeyim. Bunun dışında bu sektörlerde çalışan kişilerde kesinlikle izlemeli...

    Film, reklamcılık mesleğini ciddi anlamda eleştirmiş, markalar olmadan daha yaşanılır bir dünya olabileceğini göstermeye çalışmıştır. Kapitalizme yapılan bir eleştiri niteliğinde bir film olmuş. Katıldığım yönler olsa da bu sektörden kazanç elde eden, aile geçindiren insanları unutmamalı, tercihlerin tüketicilerin ellerinde olduğu gerçeğini bilmeliyiz. Senaryonun karmaşık yapıda oluşu, filmden aldığım keyifi büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Filmi 10 üzerinden değerlendirecek olsam, 4/10 şeklinde puanlama yapardım.


TAGS:


< Ana Sayfaya Dön